26-06-11

Biutiful

Biutiful vertelt het trieste verhaal van Uxbal(Xavier Bardem),een hosselaar die als tussenpersoon fungeert tussen illegale mensenhandelaars en louche bedrijfjes als naai-ateliers waar illegalen tewerkgesteld worden.Een weinig benijdenswaardige job als je weet dat hij constant op zijn hoede moet zijn en de politie fikse sommen smeergeld moet betalen.

Op privé-vlak heeft hij tal van problemen.In een verpauperde en troosteloze wijk in Barcelona probeert hij zijn gezin op te trekken. Hij heeft een knipperlichtrelatie met zijn manisch-depressieve vrouw en  kan maar net de eindjes aan mekaar knopen.Op de koop toe krijgt hij te horen dat hij terminale kanker heeft.Op een dag slaat het noodlot toe wanneer een groepje illegale Chinezen waar hij verantwoordelijk voor is sterft aan CO2-vergiftiging.

Toch blijft Uxbal ondanks alles een rechtschapen man wiens morele grenzen niet vervagen.Ontwapenend om te zien met hoeveel liefde hij zijn kinderen probeert groot te brengen.Geen sinecure in zo'n penibele omstandigheden.De vraag die constant door mijn hoofd spookte was:'hoeveel tegenslag kan een mens incasseren'?

Biutiful is een film die baadt in tristesse.Een rauwe en tegelijk poëtische mijmering over het leven aan de zelfkant.Regisseur Inarittu schetst een wel erg grauw en somber beeld van het menselijk bestaan.En daar wringt het schoentje een beetje.Bij wijlen is de film erg zwaar op hand.Een vleugje cynische humor of sarcasme had het wel meer verteerbaar kunnen maken.

Een goed voorbeeld van hoe het wel kan zijn de films van Todd Solondz.In een film als 'Happiness' toont hij zich net zoals Inarritu een meesterlijk chroniqueur van de 'condition humaine'.Maar hij voegt er evenwel een tragikomische en ironische toets aan toe, iets wat totaal ontbreekt in 'Biutiful'.

Desalniettemin is het een beklijvende prent die aansluit bij thema's die al eerder in '21 Grams' en 'Amores Perros' aan bod kwamen.Schuld en boete,morele verantwoordelijkheid en de dood als ultieme betekenaar in ons bestaan.

Javier Bardem is weer in grootse doen.In eerdere parels van films als 'Mar Adentro' en ' No country for old men' acteerde hij al op een zeldzaam hoog niveau.

 


22:41 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.