25-07-11

Black Swan

Nina(vertolkt door een akelig magere Natalie Portman) is een supergetalenteerde maar tevens fragiele balletdanseres die erop gebrand is om de dubbele rol van witte en zwarte zwaan te krijgen in het Zwanenmeer van Tsjaikovksi.Heel haar leven staat in het teken van ballet.Haar dominante moeder,die zelf nooit een balletcarrière kon uitbouwen,wil haar droom alsnog realiseren via haar dochter.Diens tirannieke bemoeizucht en Nina's zin voor perfectie verlammen Nina compleet.

Ze is dan ook niet weinig verrast als ze de rol krijgt.De stress verlamt haar echter.Langzaam maar zeker glijdt ze af naar een toestand van waanzin.Hallucinaties en vreselijke nachtmerries zijn haar deel.Haar opponente Lilly die in zowat alles haar tegenpool is, heeft slinkse methoden om haar de rol af te snoepen.Of beeldt ze zich dat maar in? Nina gaat immers dermate in haar rol op dat duistere krachten zich meester van haar maken.Werkelijkheid en droom vervagen en je wordt meegezogen in haar angstaanjagende universum. Zal ze het tot een goed einde brengen?

Black Swan is een intense,haast claustrofobische film die je meeneemt naar de duistere krochten van de menselijke geest.Een macabere wereld waar Eros en Thanatos vrij spel hebben.Niets is wat het lijkt in dit vreselijke angstvisioen.De film spookt nog steeds door mijn hoofd en laat mij verweesd achter.Met dit meesterwerk is de nieuwe David Lynch opgestaan. 

 


22:06 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.