13-10-11

De Kevie:wandeling

Dit natuurgebied in Tongeren is één van de grootst aaneengesloten reservaten in Zuid-Limburg,waar de waardevolle natuurgebieden vaak kleinschalig en versnipperd zijn. De combinatie van de alluviale afzettingen van de Jeker en de Haspengouwse leemgronden maakt dit tot een uniek gebied. Een breed uitgesponnen beekvallei omzoomd door landbouwgebieden. De kern van het gebied is heel afwisselend  met meersen (moerassige weilanden), rietkragen, kleine landschapselementen als knotwilgen, elzenbroekbosjes, populierenaanplantingen.

Er zijn vier wandelingen uitgestippeld. De rode wandeling, de langste met acht km, leidt je via enkele kronkelpaadjes door de beemden via een lange rechte weg, die dienst doet als fiets-wandelpad, naar het dorp Nerem. Daar steek je de Jeker over om terug het gebied in te gaan. De vogelrijkdom weerspiegelt het divers karakter van het landschap. Waar in Zuid-Limburg kan je immers zowel de typische akkersoorten als geelgors, patrijs en veldleeuwerik aantreffen in combinatie met vogels als boomvalk, bruine kiekendief, ijsvogel en gele kwikstaart?

De rode wandeling loopt deels over het hetzelfde traject als de aardgaswandeling, waar tientallen infoborden je een beknopte uitleg verschaffen over de vogelsoorten. Ideaal om kinderen en leken te laten kennismaken met de natuur. Kortom: een mooie wandeling in een belangrijke schakel in de Limburgse natuur.

 

12:50 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.