20-10-11

Wandeling Overrepen

Met dit dorp in Tongeren heb ik een geschiedenis. De roots van mijn moeder liggen hier en tijdens mijn filosofiestudies heb ik een poos bij mijn groottante gelogeerd. Het dorp is cultuurhistorisch en landschappelijk zeer de moeite. De wandeling leidt je maar liefst langs drie kastelen, holle wegen, laagstam-en hoogstamboomgaarden, houtkanten, een door dassen bewoond bosreservaat en een oude spoorwegzate die fungeert als natuurgebied.

Het einde van de wandeling loopt langs de Lankgracht, een lange straat die Piringen verbindt met Kolmont, een gehucht van Overrepen. Dit stukje Tongeren is werkelijk subliem. Met het golvend bocagelandschap als decors heb je aan de ene kant de burchtruïne uit de 12e eeuw, een relict dat dateert uit de roemrijke tijd van het graafschap van Loon. De vroegste herinneringen gaan terug tot mijn prille jeugd. Samen met enkele neven zijn we ooit dit verboden terrein binnengeslopen, toen we riddertje aan het spelen waren. Een gebeurtenis, me zo dierbaar, met haast mythische proporties.

Aan de overzijde heb je een majestueus neo-barok kasteel uit de 19 eeuw met een prachtig Engels landschapspark. Als afsluiter arriveer je aan een van origine Romaans kerkje dat eind 18e eeuw werd herbouwd.

13:35 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.