22-03-12

The Last station

Lev Tolstoj wordt beschouwd als één van de grootste schrijvers aller tijden Met monumentale romans als ' Oorlog en vrede' en 'Anna Karenina'  verwierf hij zijn plaats in de canon van wereldliteratuur. Rond charismatische figuren  ontstaat vaak mythevorming.

Deze film laat echter een opvallend menselijk gelaat van de grootmeester zien. Het turbulent liefdesleven met zijn vrouw die in alles zijn tegenpool was vormt samen met zijn weifelende houding tegenover zijn eigen idealen de hoofdthema van de film.

Tolstoj's twijfel werd gevoed door het eeuwige dillemma dat zijn leven beheerste: trouw blijven aan zijn idealen of een goede echtgenoot zijn met een vrouw wiens idealen regelrecht indruisten tegen de zijne.

Hij stichtte een heuse beweging met idealen als : leven in eenvoud, pacifisme en solidariteit. Zijn status van halfgod verwierf hij echter eerder door gatlikkers als Chertkov die meer doctrinair in de leer waren dan Tolstoj zelf. Het aureool van heiligheid dat rond zijn figuur werd gecreërd en de huichelarij van bewonderaars nam hij er graag bij.

The last station is een aardig liefdesdrama over een relatie die wel gedoemd was om te mislukken. In het Engels luidt een adagium:' The opposites attract'. Een waarheid als een koe. De tegenstelling tussen de proletarische wereldverbeteraar versus de theatrale drama queen levert soms pittige dialogen op, maar een instantklassieker zou ik de film toch niet durven noemen, daarvoor speelt hij teveel in op het sentiment en te weinig op de rede.

Deze film bevat wel een uitgelezen cast met Christopher Plummer in de rol van Tolstoj, Helen Mirren als hysterische echtgenote, James Mc Avoy als zijn privé-secretaris en Paul Giamattti in een bijrol als Chertkov.

23:18 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.