30-03-12

Combat Girls

Marissa is een recalcitrant Duits tienermeisje dat opgroeit in een éénoudergezin en lak heeft aan alles. Uit pure verveling en om haar haat te ventileren sluit zich aan bij een groepje neo-nazi's. Het gespuis doodt de tijd met drinkgelagen, rondhangen en buitenlanders molesteren. Op een dag komt ze in aanraking met een illegaal en die ontmoeting zal haar leven drastisch veranderen. Haar pantser van onaantastbaarheid begint serieuze barsten te vertonen en haar dubbelleven eist zijn tol.

De rol van skingirls in de extreem-rechtse groeperingen is onderbelicht en het is de verdienste van deze film dat zij het beeld van mannenbastion weet te doorprikken. Of dit een goede film oplevert? Niet echt. De rol van Marissa wordt met veel naturel gespeeld maar de film oogt erg amateuristisch.Voor goede films over naziskins verwijs ik graag naar This is England of Romper Stomper. 

18:25 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Red State

Drie doorsnee Amerikaanse tieners gaan nietsvermoedend op een seksadvertentie in om hun ultieme fantasie te doen uitkomen:een gang bang. Wat zij niet weten is dat het een lokmiddel is van een christelijke sekte die  seksueel promiscu gedrag op een wel heel radicale wijze wil aanpakken.

In hun goed verscholen kerkje komt de ware toedracht aan het licht. Met satanische donderpreken hitst predikant Abin Cooper zijn discipelen op om homoseksuelen en andere 'zondaars' te molesteren. De onfortuinlijke Travis, Jarod en Billy Ray staat hetzelfde lot te wachten totdat de politie hen toevallig op het spoor komt. De sekteleden zijn bereid hun leven op te offeren en een furieus vuurgevecht breekt uit.

De beginscènes grijpen je meteen naar de keel en je maakt onmiddellijk kennis met het sinistere universum van deze religieuze fanatici.Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf en de plot is nogal clichématig, maar toch weet deze film je hier en daar naar de keel te grijpen door enkele huiveringwekkende scènes. Eervolle vermeldingen voor Melissa Leo en 'predikant' Michael Parks als perfecte belichaming van godsdienstig extremisme.18:05 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-03-12

The Last station

Lev Tolstoj wordt beschouwd als één van de grootste schrijvers aller tijden Met monumentale romans als ' Oorlog en vrede' en 'Anna Karenina'  verwierf hij zijn plaats in de canon van wereldliteratuur. Rond charismatische figuren  ontstaat vaak mythevorming.

Deze film laat echter een opvallend menselijk gelaat van de grootmeester zien. Het turbulent liefdesleven met zijn vrouw die in alles zijn tegenpool was vormt samen met zijn weifelende houding tegenover zijn eigen idealen de hoofdthema van de film.

Tolstoj's twijfel werd gevoed door het eeuwige dillemma dat zijn leven beheerste: trouw blijven aan zijn idealen of een goede echtgenoot zijn met een vrouw wiens idealen regelrecht indruisten tegen de zijne.

Hij stichtte een heuse beweging met idealen als : leven in eenvoud, pacifisme en solidariteit. Zijn status van halfgod verwierf hij echter eerder door gatlikkers als Chertkov die meer doctrinair in de leer waren dan Tolstoj zelf. Het aureool van heiligheid dat rond zijn figuur werd gecreërd en de huichelarij van bewonderaars nam hij er graag bij.

The last station is een aardig liefdesdrama over een relatie die wel gedoemd was om te mislukken. In het Engels luidt een adagium:' The opposites attract'. Een waarheid als een koe. De tegenstelling tussen de proletarische wereldverbeteraar versus de theatrale drama queen levert soms pittige dialogen op, maar een instantklassieker zou ik de film toch niet durven noemen, daarvoor speelt hij teveel in op het sentiment en te weinig op de rede.

Deze film bevat wel een uitgelezen cast met Christopher Plummer in de rol van Tolstoj, Helen Mirren als hysterische echtgenote, James Mc Avoy als zijn privé-secretaris en Paul Giamattti in een bijrol als Chertkov.

23:18 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-12

The Guard

Gerry Boyle, een grofgebekte Ierse flik die er onorthodoxe methoden op nahoudt wordt op een dag in het anders zo rustige Galway geconfronteerd met een meervoudige moord. Het machtige FBI wordt ingeschakeld als blijkt dat een misdaadsyndicaat betrokken is bij een gigantische drugssmokkel. Gerry is maar weinig onder de indruk door zoveel machtsvertoon. Hij slaagt er in om continu de wrevel van zijn oversten en collega's op te wekken, zeker wanneer hij de zwarte FBI-agent die het onderzoek leidt racistisch bejegent. Zal hij op zijn eigengereide manier slagen in zijn missie om de vileine criminelen uit de weg te ruimen?

Laat u verrassen door deze hilarische zwarte komedie met Brendan Gleeson in een glansrol als onconventionele, aan drank en prostituees verslingerde flik. Geniet van de typisch Britse onderkoelde humor in deze film die bol staat van ironie en geestige conversaties, bedekt met een laagje intellectueel vernis.


11:55 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-12

New York Confidential

Interessante docureeks op Acht die een portret schetst van de kleurrijke wijken in de boroughs van New York. De afleveringen over Queens en Brooklyn heb ik achter de kiezen.

20:53 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-12

We need to talk about Kevin

Eva Khatchadourian is een schrijfster van reisboeken die sinds de geboorte van haar zoon met een heuse identiteitscrisis te kampen heeft. Het moederschap verloopt niet zo vlot, zeker wanneer ze op haar zoon geen vat krijgt. Zijn bizarre gedrag baart haar zorgen. Kevin is een etterbak met sadistische trekken die het bloed onder de nagels van zijn moeder haalt. De relatie vertroebelt ziendergaande. Hij sluit zich steeds meer op in zijn eigen universum.

Met een tweede zwangerschap hoopt ze haar trieste bestaan wat op te vrolijken. Haar vrees dat Kevin een regelrechte sociopaat is wordt steeds meer bewaarheid. Hij blijkt het niet alleen gemunt te hebben op zijn moeder, zijn zus wordt ook slachtoffer van zijn pesterijen.  Deze tikkende tijdbom staat op ontploffen.

Tilda Swinton's vertolking is doorleefd en de rol is op haar schriele en bleke lijf geschreven. Ezra Miller's belichaming van Kevin is beangstigend realistisch. De prangende vraag of Kevin's gedrag alleen aan zijn karakter of ook aan de relatie met zijn moeder te wijten is blijft onbeantwoord en daarin schuilt juist de kracht van de film.

Regisseuse Lynne Maray toont alleen maar en neemt ons mee op een akelige en ijzingwekkende trip die stilistisch heel erg doet denken aan Rosemary's Baby van Roman Polanski en thematisch nauw aansluit bij een film als Elephant van Gus van Sant. Anyway, zet je schrap voor één van de meest beklemmende psychologische thrillers van de laatste jaren!
19:45 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |