06-06-12

Shame

Brandon Sullivan lijkt op het eerste gezicht een normale man met een doordeweekse job. Al snel merken we echter dat achter deze façade een getormenteerde ziel schuil gaat die innerlijk verteerd wordt door zijn seksverslaving. Een verneukte ziel die niet in staat is om lief hebben. Zijn odyssee langs seksclubs en hoerenkoten lijkt wel één lange schreeuw om liefde en aandacht. De enige vorm van affectie die hij koestert is die voor zijn zus, een labiele vrouw met borderlinetrekken.

Het eerste deel van de film kom me niet echt bekoren, maar dan ontbindt regisseur Steve Mc Queen zijn visuele duivels en laat hij je verweesd achter. Een aantal rauwe seksscènes zijn op het netvlies gebrand en doen je happen naar adem. Shame brengt niet alleen een klinische kijk op het perverse gedrag van een zonderlinge eenzaat maar is tevens een rake observatie van de seksuele aberraties in de 21e eeuw, waar seks verworden is tot een consumptieartikel. De film is exemplarisch voor de extreme pornoficatie van onze samenleving.

Michael Fassbender is in grote doen en is één van de raspaardjes van de hedendaagse cinema. Onlangs zag ik hem nog een ijzersterke vertolking neerzetten in Jane Eyre. Na de mindere prent Hunger ( over Ira-hongerstaker Bobby Sands) levert Mc Queen hier een mooie prent af.


09:22 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |