18-09-12

Take Shelter

 Deze knappe en ingetogen prent dompelt je onder in het waanzinnig universum van Curtis La Forche, een door apocaplyptische angstvisioenen geplaagde modelburger.Take Shelter is een ijzersterke film die baadt in een soort van sinistere sfeer waar je niet vrolijk van wordt. In de magisch-realistische toon zet de regisseur je constant op het verkeerde spoor door te spelen met de grens tussen realiteit en fictie.

De schichtige Curtis, een voorbeeldige vader en echtgenoot, werkt op een boorfirma. Vaak wordt hij midden in de nacht wakker door vreselijke nachtmerries. Zijn leven wordt ondraaglijk wanneer hij ook overdag visioenen krijgt van tornado's en stormen. Vast overtuigd dat de ondergang van de wereld nabij is gaat hij als een bezetene gaat hij aan de slag om een schuilkelder te bouwen.Dit vreemde gedrag baart iedereen zorgen. Hij vervreemdt steeds meer van zijn gezin en raakt het spoort compleet bijster wanneer hij zijn job verliest.

 Is Curtis genetisch voorbestemd om in de voestporen van zijn moeder te treden? De regisseur laat de vraag onbeantwoord of hij lijdt aan paranoïde schizofrenie of daarentegen begiftigd is met een zesde zintuig. Dit element zet regisseur Jeff Nichols extra in de verf door zijn geniale visuele aanpak met een rijkgeschakeerd kleurenpalet. De excentrieke Michael Shannon-die we onder meer kennen van zijn rol als onversaagde flik Nelson Van Alden in Boardwalk Empire- zet een verbluffende vertolking neer. Van hem gaan we zeker nog horen. De rol is als het ware op zijn fragiele lijf geschreven.


 

12:54 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.