25-09-12

Machine Gun Preacher

Deze biopic gaat over het leven van Sam Childers, een ruige ex-biker met een crimineel palmares om u tegen te zeggen, die zich plotseling tot het christendom bekeert en missionaris in Afrika wordt. Het snijdt tevens de brandend actuele problematiek van de kindsoldaten aan in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Een land in de ijzeren greep van de uit Oeganda opererende Lord's Resistance Army, de paramilitaire groepering van warlord Joseph Kony, die door massale verkrachtingen, plundertochten en gruwelijke slachtpartijen een ware angstpsychose onder de bevolking heeft geïnstalleerd. Kony, tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel is uitgevaardigd voor misdaden tegen de mensheid, blijkt momenteel onvindbaar en zit ergens diep verscholen in de rimboe van de Centraal-Afrikaanse republiek .

Sam wordt vertolkt door Gerard Butler die eerder al goed op dreef was in Law Abiding Citizen en Rock n Rolla van Guy Ritchie. Hij heeft de looks alvast mee om het personage van onverbeterlijke vechtersbaas, dronkaard en drugsverslaafde geloofwaardig neer te zetten en lijkt voorbestemd om zijn leven in de gevangenis door te brengen. Het begin van de film bevat dan ook enkele ultra-gewelddadige scènes die niets aan de verbeelding overlaten.

Tot hij op een dag een wonderbaarlijke metamorfose ondergaat wanneer hij zich tot God bekeert, niet een klein beetje geholpen door zijn devote vrouw. Hij reist naar Afrika om zijn professionele skills als projectontwikkelaar ten dienste te stellen van de vele duizenden oorlogswezen en steunt daarbij de rebellenbeweging SPLA in hun streven naar een onafhankelijk Zuid-Soedan. Zijn engagement gaat zover dat hij gewapenderhand ten strijde trekt tegen de LRA. Eens terug thuis kan hij niet meer aarden tot groot verdriet van zijn vrouw en dochter. De vraag rijst of dit wel goed gaat aflopen?

Dit sterke verhaal is een prachtig materiaal om te verfilmen maar Machine Gun Preacher is helaas geen topfilm. De gedaanteverwisseling van Sam van low-life naar wereldverbeteraar is te gekunsteld om waarachtig te zijn. Hierdoor boet de film veel aan geloofwaardigheid in. Wat meer psyhologische diepgang had soelaas kunnen brengen. Een film over dezelfde thema's die toont hoe het wel kan is Blood Diamond van Edward Zwick, een wervelende actiefilm met Leonardo Di Caprio en Djimon Hounsou.


 

13:09 Gepost door Geert Bollen in Film/docu/tv | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.