26-07-11

Grondleggers van de moderne wereld

9789071206481.jpg

Dit boek van meer dan 800 pagina's is een uitstekende intellectuele geschiedenis van de 20e eeuw.Peter Watson heeft het plan opgevat om alle invloedrijke intellectuelen onder de loep te nemen.Op een bevattelijke en beknopte manier licht hij hun werk en leven toe.Meer nog,hij brengt ze met elkaar in verband en in plaast ze in hun bredere historische context en dat maakt het boek net zo interessant.Ze maken immers allen deel uit van een bepaalde 'Zeitgeist'.Zo kan het dat hij bijv. van Max Planck overgaat naar Pablo Picasso en zo zijn er nog talloze voorbeelden in het boek te vinden.Intellectuelen is misschien een vies woord,maar het dekt de lading wel van mensen van divers pluimage als filosofen,wetenschappers,psychologen,kunstenaars....en dies meer.

In het verleden had ik dit boek al eens ter hand genomen en na een oppervlakkige kennismaking opzij gelegd om het nu te herontdekken.Het vergt natuurlijk wat inspanning die ik toen niet maar nu wel met mondjesmaat kan opbrengen.De eerste vijf hoodstukken heb ik al verteerd en het smaakt echt naar meer wegens zeer toegankgelijk,to the point en vlot geschreven.

22:14 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-11

Natasja's Dans

Momenteel ben ik deze magistrale geschiedenis van Rusland aan het lezen.Het omvat twee eeuwen Russische cultuur vanaf ongeveer 1770.De auteur slaagt er in om verschillende onderwerpen als literatuur,schilderkunst,politiek,economie, het dagelijks leven enz... moeiteloos met elkaar te verweven.Bovendien ook heel vlot en toegankelijk gerschreven.Passeren de revue:tsaren als Godoenov en Ivan de Verschrikkelijke,keizer Peter de Grote,Gogol,Tolstoj,Dostojevski,Moessorgsky,Stravinsky,de Russisch orthodoxe kerk,het boerenleven....

 

9789027415004.jpg

17:35 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-10-10

De geschiedenis van Europa

europa1b.jpg1001004002381660.jpg 

9789085490081.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag aan het lezen geslaan in de eerste twee delen van ' De geschiedenis van Europa' van de Noorse journalist Alnaes.Het gehele oeuvre bestaat uit 4 delen.Respectievelijk in deel 1(1300-1600) 140 pagina's gelezen en in deel 2 (1600-1800)300 pagina's.De boeken zijn echte pageturners.Ze zijn historisch goed gestoffeerd door relevante anekdotes,citaten, afbeeldingen met schilderijen en historische verwijzingen.Voilà en nu ga ik ze verder verorberen.In deel 2 hoofdstukken gelezen over onder meer volgende belangrijke figuren:Lodewijk XIV,Richelieu,Mazarin,Descarters,Blaisé Pascal,Colbert,Karel I, Cromwell,Velazquez.....Verder nog Rubens,Vermeer,Rembrandt,Willem van Oranje,Samuel Johnson,Edward Gibbon..Ondertussen ook deel 3 aangeroerd(zo'n 200 pagina's gelezen) met hoofdstukken over Napoleon,Ilya Repin,Beethoven,Mozart,Marx,Darwin...

15:01 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-10

The Six Wives of Henry VIII

SixWivesofHenryVIII.gifHenry VIII had een turbulent liefdesleven en was een rokkenjager pur sang.In deze prestigieuze BBC-reeks wordt van elk van zijn veroveringen een uitvoerig portret geschetst.In een eerste luik wordt dieper ingegaan op zijn relatie met Catharina van Aragon, een rechtschapen en erudiete vrouw die de koning tot het einde trouw bleef ondanks zijn gescharrel met Anna Boleyn.Hij wilde van haar af geraken daar zij hem geen mannelijke troonopvolger kon schenken.Daarom wendde hij alle middelen aan om van haar te scheiden.Zij stierf aan kanker aan Henry VIII kon ongestoord zijn gang gaan met de voormalige hofdame.Zij komt uit de verf als een listige intrigante en flirtdoos.Haar was echter hetzelfde lot beschoren omdat ze een aantal miskramen kreeg en hem geen mannelijke troonopvolger kon schenken.Henry VIII dacht dat er een vloek op hun relatie rustte.

Deze gortdroge maar razend interessante reeks is zeer goed historisch gedocumenteerd .In totaal worden er zes vrouwen geportretteerd in maar liefst negen uur beeldmateriaal waarvan ik er twee achter de kiezen heb.Still seven to go!

17:31 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-09-10

Che Guevara:het leven van een legende

Che20Guevara.jpg 

cover.jpgDeze documentaire geeft ons een compleet beeld van het leven van deze grote revolutionair.Een realistisch portret, geen hagiografie.Zijn vasthoudendheid en koppige karakter waren grote troeven om het ver te schoppen.Hij schuwde geen geweld en toonde zich een dappere krijger.Alles moest wijken voor de marxistisch-leninistische revolutie.Hij liet zich niet in een keurslijf steken en dat zou hem later nog zuur opbreken.

 

De belangrijkste episoden komen aan bod.Zijn motortocht door Zuid-Amerika als jonge en idealistische student medicijnen.Zijn tien jaar aan de zijde van Fidel Castro om het regime van Batista in Cuba omver te werpen en er een marxistische staat van te maken. Castro wilde een pragmatische koers varen en voelde aan dat Che's eigengereidheid  tegen de haren in streek van communistische grootmachten als de USSR en Cuba in diskrediet kon brengen.Daarom stuurde hij hem op buitenlandse reis.Onder meer naar Congo en Europa om daar de revolutie uit te dragen.Toen was zijn ster al tanende.

Midden jaren 60 trok hij met een groep guerrillero's naar Bolivia om van daaruit de gewapende strijd verder te zetten.De missie was tevoren gedoemd om te mislukken.Was dit een manoeuver om hem voorgoed politiek monddood te maken?Zeker is dat een paar duizend goed getrainde para's hem moesten opsporen in de Boliviaanse jungle.Hij werd vermoord in 1967 zonder enige vorm van proces.

14:11 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-09-10

The story of fascism

?src=Wehkamp%2F102094_pb_01&$2009artikelDetailVisualPortrait$

 

De figuur van Mussolini blijft wat onderbelicht in vergelijking met Hitler als het aankomt op historische documentaires. Net zoals de figuur van Stalin en het communisme als stroming in het algemeen overigens.Dit blijkt uit het aanbod van dvd's op internet en in de bibliotheken,dvd-en boekenwinkels.Over Wereldoorlog II en nazi-Duitsland in al zijn aspecten bestaan er tot in den treure talloze documentaires waarvan de inhoud elkaar vaak overlapt en  je het kaf van het koren moet scheiden.

Gelukkig vult deze uitstekende vijf uur durende historische documentaire de lacune op en schetst het een volledig beeld van het ontstaan en de evolutie van het fascisme in Italië.De belangrijkste historische feiten en figuren netjes ingedeeld per jaartal gestoffeerd met relevant beeldmateriaal, meer moet dat niet zijn.Helaas crashte mijn dvd-speler na anderhalf uur en geraakte ik niet verder dan het jaar 1922.Maar desalniettemin is dit het beste wat ik al zag over Mussolini en het fascisme samen met de aflevering van ' In Europa' van Geert Mak over 'Il duce'.Het ergert mij trouwens mateloos dat de term fascisme als overkoepelende term wordt gebruikt voor alle vormen van dictatuur.De term is afkomstig van fasci,wat twijgenbundel betekent, en moet mijn insziens louter gebruikt worden voor de Italiaanse context.

 


20:47 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-08-10

1001 Dagen die onze wereld veranderd hebben

52552797_1.jpgGisteren dit heerlijke naslagwerk gekocht voor 19.99 euro en beginnen te lezen.Bijna duizend pagina's leesplezier met een selectie van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis.Van de oerknal t.e.m. de 21 e eeuw.Gebalde artikels en mooi geïllustreerd. Voer voor historici,encyclopedisten,quizzers of kennisfreaks,een must -have!!

Ondertussen heel het boek verteerd.Enkele opvallende vaststellingen:de focus op de Angelsaksische geschiedenis,de nadruk op de belangrijkste politieke gebeurtenissen, te weinig aandacht voor kunst en cultuur tenzij alleen de hele groten als Michelangelo,Da Vinci en al helemaal geen sport.

10:29 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-08-10

Trotzsky

Vanavond deze documentaire van Artemakelij op Canvas gezien over de grote Russische revolutionair waarvover ik moet bekennen dat ik niet zoveel van afwist.Als jonge gast spreidde hij heel wat vastberadenheid en branie tentoon wat hem op 18-jarige leeftijd deed revolteren tegen het tsaristisch regime.Vanwege zijn subversieve praktijken werd hij verbannen naar Siberië vanwaar hij wist te ontsnappen,iets wat hem later nog eens zou overkomen en waarin hij slaagde deze tour de force te herhalen.

Lenin was zijn belangrijkste medestander en met hun twee werden ze de vaandeldragers van de Russische revolutie.Trotski maakte carrière in het leger als opperbevelhebber en schuwde geen geweld om dissidenten te vermoorden.De jaren twintig waren in Rusland het toneel van grote terreur tussen de bolsjevieke revolutionairen en de meer behoudsgezinde krachten, een strijd die vele miljoenen levens zou kosten.Trotski stuitte in eigen partij ook op grote tegenstand van Stalin die socialisme voor één land predikte, terwijl Trotski een wereldwijde permanente revolutie voor ogen had.

Door verdachtmakingen van Stalin en interne strubbelingen geraakte hij steeds meer geïsoleerd in de partij en werd hij staatsvijand nummer één wat wel moest eindigen met de moord op hem in 1940.Trotsky is een interessante docu die de geschiedenisles uit het middelbaar over de Russische revolutie nog eens opfrist.

00:56 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-10

Horror In The East:BBC

In deze historische documentaire wordt onderzocht hoe een natie als Japan die lange tijd naar het Westen was gericht zich aan de zijde van de nazi's heeft kunnen scharen tijdens WO II.Hiervoor zijn er verschillende redenen.Ten eerste is er altijd al een keizercultus geweest  waarin de keizer als het ware als een God werd vereerd.Ten tweede is er het militarisme:strikte discipline en blinde gehoorzaamheid werden hoog in het vaandel gedragen.Dit had te maken met de Shintoïstische religie die een heroïsche moraal voorschreef:zelfopoffering was het allerbelangrijkste.

Ware heldenmoed is je volledig geven voor je keizer en het vaderland. Vandaar is ook een fenomeen als kamikazepiloten en de massale zefmoorden te begrijpen.Dit rechtvaardigde ook de  Japanse buitenlandse expansionistiche politiek , denk maar aan de invasie in Mantsjoerije in China.Interessant materiaal deze docu,die nog maar eens bewijst dat BBC een keurmerk voor kwaliteit is.


17:33 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-05-10

In Europa:Geert Mak

Van deze reeks had ik reeds een aantal afleveringen op de VPRO gezien maar niet allemaal.Sommige zijn trouwens ook de moeite waard om te herbekijken.Voor geïnteresseerden:surf naar http://www.ineuropa.nl/ waar ze allemaal online staan.Vanavond integraal 3 uitzendingen bekeken. Ten eerste de aflevering van het jaar 1925 over Mussolini en het fascisme.De meeste dingen weet je natuurlijk wel maar de originele beelden,de deskundige commentaar en de anekdotes maken het toch toch een must.

In de afleveringen over de Spaanse Burgeroorlog(1936) en Joegoslavië(1945) stond telkens één thema centraal:de diepe wonden die de oorlog had geslagen die tot op vandaag de dag nog littekens nalaat.Lynchpartijen, massale slachtingen en vergeldingacties waren schering en inslag en zorgen tot op de dag van vandaag nog voor verdeeldheid.Franquisten werden 40 jaar lang tijdens de dictatuur van Franco de hand boven het hoofd gehouden en gerechtigheid kwam er niet voor de vele duizenden slachtoffers.

Spanje heeft 40 jaar onder de dictatuur van Franco gekreund tot zijn dood in 1975 en pas in de jaren 90 kwam er een wet die alle oorlogslachtoffers eerherstel moest geven. Ustacha's waren extreem-rechtse Kroatische groepen die met Hitler collaboreerden en Tito en zijn partizanen waren de enigen die hen een halt konden toe te roepen. Tito's droom van een unitaire staat spatte uiteen in de de ons allen bekende burgeroorlog begin jaren 90 waar oude tegenstellingen tussen Kroatie en Servië weer voor verdeeldheid zorgde.Zo nu heb ik mijn portie hedendaagse geschiedenis weer wat gehad maar de honger naar kennis en inzicht blijft mijn eeuwige drijfveer.

 

http://ineuropa.nl/

20:49 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

The nazi's a warning from history:BBC

Het nazisme is zowat mijn belangrijkste fascinatie. Ik zag reeds talloze documentaires en films over het nazisme, holocaust en extreem-rechts.Die ene vraag intrigeert mij mateloos:hoe is Hitler's regime mogelijk geweest

?En deze eminente documentairereeks geeft daar ruim voldoende een antwoord op:de nederlaag tijdens WO I en de herstelbestalingen, de economische crisis van de jaren 20,het opkomend antisemitisme gevoed door het idee dat de marxistische joden naar een werelheerschappij streven,de entourage van Hitler die hem goddelijke gaven toeschreven, de rechtse krachten die hem mee aan de macht hielpen om de democratie uit te schakelen enz....

Dit is werkelijk het beste historische materiaal wat ik al ooit te zien kreeg.Deel 1 en 2 gezien dat begint na WO I en eindigt bij de Kristalnacht.Superbe!!

 


20:44 Gepost door Geert Bollen in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |