19-02-12

Birds Britannia

BBC heeft een patent op uitstekende natuurprogramma's op televisie en deze vierdelige reeks over de geschiedenis van de vogelbescherming in Groot-Britannië vormt daar geen uitzondering op. De Britten hebben een pioniersrol gespeeld in de natuurbescherming en houden die traditie in ere door zulke prachtige programma's. Vandaag de aflevering over watervogels bekeken. Ik kijk al reikhalzend uit naar de lente wanneer Springwatch wordt uitgezonden. Ondertussen drie afleveringen gezien van dit magistrale programma:Waterbirds, Seabirds en Birds on the countryside.23:43 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-01-12

Sneeuwwandeling

De eerste sneeuwwandeling van deze winter is een feit. De verheven natuurpracht van het feeërieke sneeuwlandschap is haast niet te beschrijven. Zoveel moois noopt een mens tot nederigheid. Niets zo heilzaam voor lichaam en geest. De twaalf kilometer in Vechmaal, Broekom en Heks leverden ook  zeldzame ontmoetingen op met twee mannetjes blauwe kiekendief, sierlijk jagend boven de akkers. Verder nog een groepje dartele hazen, enkele buizerds en een torenvalk. De gracieuze verschijning van de kiekendieven bracht me in een haast euforische stemming.


2010-Blauwe-kiek-man.jpg

 

12:59 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-11

Wandeling Overrepen

Met dit dorp in Tongeren heb ik een geschiedenis. De roots van mijn moeder liggen hier en tijdens mijn filosofiestudies heb ik een poos bij mijn groottante gelogeerd. Het dorp is cultuurhistorisch en landschappelijk zeer de moeite. De wandeling leidt je maar liefst langs drie kastelen, holle wegen, laagstam-en hoogstamboomgaarden, houtkanten, een door dassen bewoond bosreservaat en een oude spoorwegzate die fungeert als natuurgebied.

Het einde van de wandeling loopt langs de Lankgracht, een lange straat die Piringen verbindt met Kolmont, een gehucht van Overrepen. Dit stukje Tongeren is werkelijk subliem. Met het golvend bocagelandschap als decors heb je aan de ene kant de burchtruïne uit de 12e eeuw, een relict dat dateert uit de roemrijke tijd van het graafschap van Loon. De vroegste herinneringen gaan terug tot mijn prille jeugd. Samen met enkele neven zijn we ooit dit verboden terrein binnengeslopen, toen we riddertje aan het spelen waren. Een gebeurtenis, me zo dierbaar, met haast mythische proporties.

Aan de overzijde heb je een majestueus neo-barok kasteel uit de 19 eeuw met een prachtig Engels landschapspark. Als afsluiter arriveer je aan een van origine Romaans kerkje dat eind 18e eeuw werd herbouwd.

13:35 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-10-11

De Teut-Molenheide-Ten Haagdoornheide

Afbeelding 016.jpgVandaag gaan wandelen in de Teut en aanpalend Molenheide met mijn Ierse setters en vaste metgezellen Tess en Nora. Het was van voor de geboorte van Wannes, meer dan vijf jaar geleden, dat ik er nog was geweest. Het was drie uren genieten van de eerste tot de laatste minuut in dit prachtig heidelandschap en bosgebied. Ik ben vertrokken aan de hoofdingang aan de Donderslagseweg waar je eerst een stuk heide voor de kiezen krijgt. Je passeert via een ven (een mooie zilverreiger gespot) onder een brug waar je je traject verder kan uitstippelen. Via wat bospaadjes kwam ik bij de Holsteenbron, een camping.

Daar een extra lus van een 5 km gedaan in Molenheide door majestueuze bossen en dito heidepercelen. Dit was het mooiste stuk van de wandeling.

Het gebied is uitstekend bewegwijzerd, ik heb veiligheidshalve strikt de paden gevolgd. In zo'n uitgestrekt gebied is het gemakkelijk om verloren te lopen. Er zijn maar liefst vijf ingangen voor dit gebied, waarvan ik er drie ben gepasseerd. Ook interessant is de grote hondenweide van 6 ha aan de ingang van de Holsteenbron waar je honden vrij kunnen lopen. In de winter wanneer er sneeuw ligt ga ik zeker eens terugkeren!!

14:41 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-10-11

De Kevie:wandeling

Dit natuurgebied in Tongeren is één van de grootst aaneengesloten reservaten in Zuid-Limburg,waar de waardevolle natuurgebieden vaak kleinschalig en versnipperd zijn. De combinatie van de alluviale afzettingen van de Jeker en de Haspengouwse leemgronden maakt dit tot een uniek gebied. Een breed uitgesponnen beekvallei omzoomd door landbouwgebieden. De kern van het gebied is heel afwisselend  met meersen (moerassige weilanden), rietkragen, kleine landschapselementen als knotwilgen, elzenbroekbosjes, populierenaanplantingen.

Er zijn vier wandelingen uitgestippeld. De rode wandeling, de langste met acht km, leidt je via enkele kronkelpaadjes door de beemden via een lange rechte weg, die dienst doet als fiets-wandelpad, naar het dorp Nerem. Daar steek je de Jeker over om terug het gebied in te gaan. De vogelrijkdom weerspiegelt het divers karakter van het landschap. Waar in Zuid-Limburg kan je immers zowel de typische akkersoorten als geelgors, patrijs en veldleeuwerik aantreffen in combinatie met vogels als boomvalk, bruine kiekendief, ijsvogel en gele kwikstaart?

De rode wandeling loopt deels over het hetzelfde traject als de aardgaswandeling, waar tientallen infoborden je een beknopte uitleg verschaffen over de vogelsoorten. Ideaal om kinderen en leken te laten kennismaken met de natuur. Kortom: een mooie wandeling in een belangrijke schakel in de Limburgse natuur.

 

12:50 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-11

Nazomerwandeling

Officieel is de herfst al aangebroken maar daar valt de laatste dagen weinig van te merken. De seizoenen lijken wel op hun kop te staan. De maanden april en mei waren schitterend qua weer en beloofden veel goeds voor de zomer. De weergoden beslisten er anders over. In juli maar matig mooi weer en augustus was somber en druilerig. Deze stralende nazomerdag  dan maar te baat genomen om met mijn honden te wandelen. Het lichte briesje maakte de wandeling draaglijk van tien uur tot half twaalf,daarna was het nog een drie kwartier puffen geblazen met de zon die venijnig stak.

In de velden gonst het van de bedrijvigheid. De fruitboeren zijn immers naarstig aan het werk om de appeloogst binnen te halen. De jagers zullen hun hart weer kunnen ophalen want er zitten massa's patrijzen in het veld. Voor alle duidelijkheid, ik ben een rabiaat tegenstander van plezierjacht, maar de jagers vormen een machtige lobbygroep. Mooi om te zien waren ook de vele Atalanta's,vlinders die verzot zijn op rottend fruit.

13:25 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-09-11

Nazomerwandeling

 

IMG_0399.JPG

Vorige vrijdag zijn Katrien en ik in het huwelijksbootje gestapt.Traditioneel maken we gebruik van verlofdagen om fikse wandelingen te maken in de contreien.Zo deden we vandaag in ongeveer drie uur de volgende dorpen aan:Vechmaal(hometown),Heks,Broekom,Grootloon(Bolleberg) en Bommershoven.Ik woon hier al 7.5 jaar en ken elke morzel grond. Toch ben ik nog steeds onder de indruk van de pittoreske dorpjes in het majestueuze landschap.This is the place where i belong.Op het platteland beleef je de seizoenen op zijn best.Onze viervoeters(waarvan boven een foto met hun baasje) zijn in hun nopjes,twee wandelingen op drie dagen,zondag een iets korter traject op hetzelfde parcours gedaan.

13:32 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-11

Hornebos

Vandaag gaan wandelen in dit natuurgebied in Mechelen-Bovelingen en Rukkelingen-Loon,twee deelgemeenten van Heers.Razend benieuwd was ik door de aankondiging in de landschapskrant van de Regio Haspengouw enkele maanden geleden.Dit gebied is toegankelijk voor het publiek sinds half juni.Eerlijk gezegd,het viel een beetje tegen qua lanschappelijke pracht.Ik ken talloze plekken hier in de buurt die mooier zijn.Ik had me meer voorgesteld bij het gebied.Toch een fikse wandeling van 2.5 uur gedaan met de honden.

12:53 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-04-11

Marathonwandeling

Vandaag de langste wandeling ooit gemaakt met de honden.Een marathontraject van zeker 20 km op de teller gedurende 4uren.Achtereenvolgens de volgende dorpen aangedaan:Vechmaal,Oreye,Horpmaal,Heers,Veulen,Gutschoven,Broekom en Heks om zo terug in hometown Vechmaal te belanden.Zowel de honden als het baasje zijn redelijk murw.Onderweg drie keer bij mensen gestopt om honden te laten drinken.

17:00 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-12-10

Return of the Yeti

Deze namiddag drie uren met de Ierse setters gaan wandelen.Niets speciaal zal u zeggen.Normaal niet nee,ware het niet dat dit zo wat de meest extreme weersomstandigheden waren waar ik een wandeling van die lengte deed.Vroeger een jaar of drie zeer intens gefietst en vaak in de bergen veel langere wandeltochten gedaan, maar qua intensiteit kan dit toch tellen.In een maagdelijk wit landschap ploeteren met een sneeuwlaag van 15à20 cm en geen steek voor je ogen zien.Normaal dat er geen levende ziel te bespeuren was,op een groepje jagers en één moedige wandelaar na.De filosoof Kant heeft het in zijn 'Kritik der Urteilskraft' over het sublieme.Daarmee bedoelt hij de kracht van de natuur die van zo'n schoonheid is dat je er van duizelt.Wel de ervaring vandaag was voor mij subliem!

19:23 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-12-10

Sneeuwwandeling

De wandeling vandaag moet zowat de meest lastige wandeling zijn die ik ooit met de honden deed en dat is in bijna zeven jaar.Tess wordt in maart zeven en Nora zes in mei.Het probleem was dat op alle paden van de ruilverkaveling een dikke laag ijs lag waardoor het onmogelijk was om met twee honden op te wandelen wegens gevaar voor kwetsuren.Dus was ik heel de tijd genoodzaakt om in het dikke pak sneeuw te wandelen in de bermen.Na 2.5 uur was ik dan ook afgepeigerd van het constant balanceren en wandelen op sneeuw en ijs.Toch een mooie waarneming gedaan aan de Mombeek:de grote gele kwikstaart.Kortom: blij dat ik doorgebeten heb.

14:23 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-11-10

Bolleberg-Grootloon

Vandaag vanuit mijn hometown Vechmaal toevalligerwijze een nieuw wandeltraject uitgestippeld.Via de grens van Heks met Bommershoven bereik je de achterkant van het natuurgebied Bolleberg.In het eerste gedeelte heb je een prachtig uitzicht over het glooiend landschap.Als je verder wandelt kom je op de weg Tongeren-Sint Truiden uit om vervolgens terug in het veld te duiken.Via enkele laagstamboomgaarden bereik je het pittoreske dorp Grootloon.Dat dorp doorkruis je om terug in Bommershoven aan te komen.Weer een wandeltraject er bij,altijd leuk om af te wisselen.

19:19 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-10

Roofvogels van Europa,Noord-Afrika en Voor-Azië

_Boek_RoofvogelsMebs.jpg

 

Aan het lezen geslaan in dit ongeveer 500 bladzijden tellende ultieme naslagwerk over roofvogels en al de helft verteerd.Dit lijvig boek bevat werkelijk alle informatie over roofvogels die je wil weten.Eerst krijg je een algemeen deel en daarna wordt soort per soort gedetailleerd besproken.Broedgedrag,biotoop,verspreidingsgebied,uiterlijke kenmerken,jachttechnieken,voedsel...Noem maar op het staat er in.Lijvig,accuraat en allesomvattend zijn adjectieven die hier op van toepassing zijn.Spek voor de bek van iedere rechtgeaarde en fervente avifaunist.Om duimen en vingers van af te likken!

13:45 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-10

Wandeling Voerstreek:Sint Pietersvoeren

Afgelopen zondag met vrouwlief en honden nog gaan wandelen in Vechmaal en Heks en vandaag een nieuw gebied verkend in de Voerstreek.De omgeving van Sint Pietersvoeren was vandaag aan de beurt.De Voerstreek wordt steeds meer een geliefkoosd wandelterrein omdat je nergens in de buurt zo'n mooi aaneengesloten natuurgebied aantreft.Het Altenbroek is mij goed bekend en ligt op zo'n 37 km van thuis,Sint Pietersvoeren ligt nog zo'n 7 km verder.Gewapend met een gedetailleerde wandelkaart stippelde ik er een route uit van zo'n 11 kilometer en het was de moeite waard.Het traject liep grotendeels door bossen en langs bosranden, door weiden en hier en daar een holle weg.Let op:het is een geaccidenteerd parcous dus verwacht geen zondagswandelingtje.Veurs is een heel pittoresk gehucht met mooie vakwerkhuisjes.En what's more:slechts één koppel wandelaars tegen gekomen.Volgende keer verken ik de buurt van Sint Martensvoeren of Teuven.Alleszins enorm genoten vandaag and so did my dogs!

14:50 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-10

Haspengouw

Haspengouw kan je grotendeels in de twee gebieden indelen:Vochtig en Droog Haspengouw en een overgangszone tussen beiden. Ik woon in Vechmaal(Heers) en dat ligt net voorbij de grens met vochtig haspengouw in droog haspengouw.Droog Haspengouw bestaat uit kleine dorpen gelegen in voornamelijk akkerbouwgebied met alleen rond de dorpskern wat weiden en fruitteelt.Typisch zijn de weidse vergezichten en uitgestrekte akkers met graan-,mais-,koolzaad -en vlasteelt.Als je uren wil wandelen zonder een levende ziel te bespeuren,behalve hier een daar een boer op tractor, raad ik het wandelgebied Heks aan waar drie wandelingen zijn uitgestippeld.Je zal niet alleen de rust gewaarworden maar ook een rijk historisch erfgoed aantreffen van kastelen,oude vierkantshoeven,tumili, kapelletjes ...Je waant je soms in een desolate en dunbevolkte streek in Frankrijk.

Vandaag nog eens sinds lang twee wandelingen in het landschapsgebied Zammelen(Vochtig Haspengouw) gedaan.Dit is een piepklein gehucht gelegen in een uithoek van Kortessem.Kenmerkend voor het vochtig gedeelte zijn kleine pittoreseke dorpjes met een rijk gevarieerd bocagelandschap.Een bocagelandschap is een afwisselend gebied met vele kleine landschapselementen als hagen en houtkanten,hoogstam en-laagstamboomgaarden, holle wegen, poelen, kleine bosjes en dies meer.Dit is het leefgebied van een prachtig dier:de das.Hij fourageert in de weiden op de steile hellingen waar hij voornamelijjk regenwormen eet.Zijn dieet wordt aangevuld met fruit en kleine zoogdieren.Zuid-Limburg en de Voerstreek zou nog een 150 burchten rijk zijn.Helaas ben ik dit prachtige schuwe dier nog nooit in levende lijve tegengekomen,alleen maar als verkeersslachtoffer...In het gehucht Kolmont van Tongeren is een oude spoorwegzate als natuurgebied ingericht en ligt er ook een klein natuurreservaat de Herkwinning.Deze laatste is een oude watermolen gelegen langs de meanderende Mombeek en gerestaureerd tot een prachtig wooncomplex.

Wie meer informatie wil moet maar eens surfen naar http://www.rlh.be.Dit is de website van het Regionaal landschap Haspengouw en Voeren waar je wandelkaarten kan bestellen.

 

13:48 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-09-10

Atlas van de Vlaamse broedvogels

VOGEUR0004.jpgVandaag werd dit boek door de postbode geleverd,heel erg snel als je weet dat ik het maandag bestelde.Het is een uitgebreid alomvattend naslagwerk over alle broedvogels in Vlaanderen.Een must-have voor elke rechtgeaarde vogelliefhebber met overzichtelijke informatie en gedetailleerde kaarten en statistieken!

16:13 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-10

Ode aan de natuur

Hoe kan je een heuglijke dag als je 36e verjaardag beter aanvatten dan met een fikse wandeling op deze heerlijke nazomerdag?Ik die dacht elk weggetje te kennen in de ruime omgeving ontdekte nog een romantisch plekje in het nabijgelegen dorpje Heks.Achter de huizen in het dorp ligt een idyllisch plekje natuur verscholen waar een liefleek beekje meandert door de vochtige weiden.

Zonder exhaustief te zijn som ik hier een aantal vogels op die je hier zeker zal aantreffen.Buizerd,torenvalk,sperwer,steenuil,kerkuil,kievit,gele kwikstaart,patrijs,veldleeuwerik,geelgors,grauwe gors,kwartel...

Haspengouw is in trek bij toeristen wat blijkt uit het in zwang zijnde hoevetoerisme.Op een steenworp van ons ligt Pieterkeshoeve dat vele jonge gezinnen aantrekt.Op een zonnige zondag passeren hier horden wielertoeristen, motards en vespa's.Vandaag op mijn wandeltraject kwam ik zelfs een ouder koppel tegen uit de buurt van Dordrecht!Naar eigen zeggen genoten ze enorm van de rust van de natuur.Het rijke historische erfgoed met de vele kastelen die deze regio rijk is betekende voor hen een surplus. Vorige week zondag hebben we trouwens naar jaarlijkse traditie een tocht met de huifkar gemaakt, een aanrader en een waar genot voor de kinderen!

Gisteren was trouwens het Monnikenhof, dat op een boogscheut van mijn woonplaats ligt, het decors van de jaarlijkse terugkerende landschapsdag ingericht door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.Er waren tal van activiteiten als geleide wandelingen,kinderworkshops e.a.Wat het meest mijn aandacht trok waren de standjes van een 17-tal Limburgse gemeenten.Op elk van die standjes kon je informatie krijgen over een zeldzame diersoort die de gemeente heeft geadopteerd als uithangbord en waarvoor ze een beschermingsplan uitstippelden.

De doelstelling van zo'n dag lijkt me om de natuur dichter bij de mens te brengen.Dat is lovenswaardig en tevens noodzakelijk.Ik deel de verontwaardiging van Herman van Molle die vaststelt in de Canvascrak dat het pover gesteld is met de elementaire natuurkennis.Mensen zoeken exotische oorden met verheven natuurpacht op maar kunnen geen mus van een merel onderscheiden.

Misschien is het deels te wijten aan het feit dat er in het Vlaams televisielandschap geen enkel natuurprogramma van eigen bodem is,zoals destijds ' Leven en laten leven' waar ik met heimwee naar terugkijk.We kunnen een voorbeeld nemen aan de Britten.Zo was er op BBC de afgelopen weken het uitstekende ' Secret Britain' te zien waar men in vogelvlucht de mooiste nog onontgonnen natuurgebieden portretteerde.Denk ook aan andere programma's als Bill Odie's Springwatch.

Enfin ik ben misschien geen bioloog maar sinds mijn tienertijd heb ik toch al een meer dan gewone interesse in de natuur.Als jonge knaap ging ik vaak fietsen in de omgeving om de vogels en plantjes te leren kennen.Al jarenlang ben ik lid van Natuurpunt en sinds enkele jaren ook van de Vogelbescherming.Ik bezocht de laatste jaren de Argonne,Lotharingen en meermaals Texel.Veertien dagen geleden ging ik met vrouwlief en de Ierse setters in de het Altenbroek in de Voerstreek wandelen.Mij hoef je dus alvast niet meer te overtuigen om te genieten van en te lezen over de natuur. Vandaag ook een boek besteld bij de online winkel van Natuurpunt.De Vlaamse broedvogelatlas dat voor een prikje( 5euro) te koop is.VOGEUR0004.jpg

 

15:51 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-07-10

Argonne,toekomst voor een verleden

Ik herlees heden ten dage 'Argonne, toekomst voor een verleden', een prachtig geïllustreerd boek uit 2OO1 over deze mooie streek in Frankrijk met een geweldige natuurrijkdom.Het boek is een ode aan de natuur en een hartstochtelijk pleidooi om het gebied te vrijwaren van verdere verloedering.Natuurpunt heeft trouwens een project lopen en kocht reeds stukken natuurgebied aan.Een rijk gevarieerd bocagelandschap met bossen en vijvers maakt het floristisch en faunistisch zo interessant.

Deze streek bezocht ik zelf in 2005 tijdens een vierdaagse met de afdeling Natuurpunt Hasselt-Zonhoven.De vele wilde orchideeën,de zwermen zwaluwen die in onze gite huisden,de grote karekiet,de boomvalken,de grauwe kiekendieven.... staan voor eeuwig in mijn geheugen geprent.

20:53 Gepost door Geert Bollen in natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |